De voordelen van Mindmappen

Wat is mind mapping?

Mind mapping is een hele simpele breinvriendelijke methode om informatie in en uit je brein te halen. Het is een techniek die geschikt is om aantekeningen te maken tijdens een les en om samenvattingen van boeken en artikelen te maken. Mind mapping is in 1974 ontwikkeld door de Engelse psycholoog Tony Buzan, hoewel het daarvoor ook allang werd toegepast. Als je kijkt naar de aantekeningen van Leonardo da Vinci of andere beroemdheden dan lijken die ook al op mind maps.

Door mind mapping breng je beide hersenhelften beter in balans. Bij “normale” aantekeningen maak je overwegend gebruik van je linkerhersenhelft. Aantekeningen zijn analytisch, onder elkaar, meestal in één kleur en eigenlijk een beetje saai.

Terwijl we juist aantekeningen maken om dingen beter te onthouden. In het eerste hoofdstuk zagen we dat onze rechterhersenhelft een voorkeur heeft voor beelden, kleuren en patronen. Omdat een mind map ook bestaat uit beelden, kleuren en patronen activeer je de rechterhersenhelft door met deze “creatieve spiekbriefjes” te werken. Hierdoor onthoud je dingen beter en kan je het leerproces versnellen. Door een mind map te maken gebruik je delen van je hersencapaciteit die je normaliter minder benut. De hersenhelften versterken elkaar door betere samenwerking. Een mind map lijkt sterk op een hersencel of neuron.

Hoe maak je een mind map?

Voor het maken van een mind map gelden regels waar je best zelf een beetje mee mag spelen om ze wat meer persoonlijk te maken.

Gebruik blanco papier, dus bij voorkeur geen papier met lijntjes of ruitjes. Het kan natuurlijk wel, maar die lijntjes en ruitjes dwingen je dan eigenlijk weer om vooral je linkerhersenhelft te gebruiken. Je brein vindt het juist fijner om met gebogen lijnen te werken. Je kunt dat onder andere waarnemen in de natuur. Hoeveel rechte lijnen komen er voor in de natuur? Slecht een: het kristal.

Als je kijk naar de natuur zie je hele mooie mind maps. Als je straks mind maps gaat maken, en dat duurt niet lang meer, houd dan deze plaatjes in je achterhoofd. Het kan in het begin wat onwennig voelen, toch kan dit een fijne bijdrage leveren aan je creatieve brainstorm. Gewoon beginnen, zorg dat je potloden en papier in huis hebt. Bewaar deze desnoods in een etui zodat je deze altijd voorhanden hebt.