Wat zijn olifantenpaadjes?

Een olifantenpad is een niet-officieel fiets- of wandelpad dat in de loop van de tijd ontstaat buiten de officiële wegen. Meestal ontstaat zo’n pad om een klein stuk af te kunnen snijden. Een andere term is ook wel ‘afstekertje’. Het is ook een mooie metafoor voor het negeren van geplande, officiële routes.

Je ziet wel eens in natuurfilms of misschien ben je wel eens in Afrika geweest dat een groep olifanten achter elkaar aan loopt. Fascinerend om te zien hoe zij elkaar op de voet volgen. Zij moeten toch het gevoel hebben dat die route veilig is. Wij mensen doen dat ook, althans wij doen elkaar ook graag na. Dat is mooi te zien aan de olifanten paadjes die wij als mens creëren. Wij mensen zijn alleen meer opzoek naar de kortste route naar ons doel.

Hoe wij zoeken buiten de paden naar de kortste route heeft in mijn ogen veel te maken met hoe we een app of website zouden kunnen vormgeven. Het heeft veel raakvlakken met UX en UI, maar daar later meer over.

Het tweede fenomeen aan de paadjes is dat het laat zien dat de mens instaat is zijn eigen keuzes te maken. Ook al zetten we er bordjes en hekjes bij, leggen we er heuvels neer, we zoeken altijd weer een oplossing naar de snelste route. Deze ongehoorzaamheid kan ik wel waarderen en geeft aan dat het voor de stedenbouwkundige misschien verstandig is de gebruiker erbij er te betrekken. Eigenlijk is dit een mooi bruggetje naar ons vak als vormgever. Zodra je aan de slag gaat met het ontwerpen van een applicatie of nieuwe website is het van belang dat je weet hoe de routes gaan lopen. Je denkt na over welke stappen de gebruiker gaat nemen om tot zijn doel te komen. In ons vak heet dat dan user experience.

Je betrekt dus eigenlijk vanaf het begin je gebruiker bij het proces. Zo kan je snel schakelen en testen of wat je maakt ook aansluit bij de wensen van de gebruiker.

“UX Design aanleren gaat verder dan een prototype kunnen maken in software”

UI staat voor user interface. We zien de laatste jaren eigenlijk een verschuiving van UI naar UX. Het gaat niet meer zo zeer over hoe iets eruitziet maar over hoe iets werkt. Als  we naar het voorbeeld  kijken is goed te zien dat het design van de ketchupfles de afglopen decenia aardig is veranderd. Van uiterlijk design naar gebruiksgemak design. Maar daar in een ander blog meer over..