Dit is mijn plek, waar ik kan ontdekken wat ik wil

Vol goede moed stap je in september het Grafisch Lyceum binnen, om van je nieuwe studie een succes te maken. Motivatie is het sleutelwoord. Maar wat is ‘motivatie’ eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat je ook gemotiveerd blijft?

Motivatie is de drijfveer waardoor studiegedrag gestimuleerd wordt. Motivatie is geen persoonlijke eigenschap. Het is de bereidheid je voor je studie in te spannen en actief met je studie bezig zijn.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie

Motivatie kan je indelen in twee vormen: intrinsieke en extrinsieke motivatie.

Intrinsieke motivatie komt van binnenuit en extrinsieke motivatie komt van buitenaf. Denk maar eens aan je studiekeuze: heb je de opleiding gekozen omdat het onderwerp en de inhoud je interesseert (intrinsiek), of omdat je vrienden het ook gingen studeren (extrinsiek). Vaak is je keuze een combinatie van intrinsieke en extrinsieke motivatie, maar als de intrinsieke motivatie het sterkst is, heb je veel meer kans dat je studie een succes wordt!

Motivatie moet gevoed en onderhouden worden en… als student heb je daar zelf de regie over!

Nieuwe podcast: Dit is mijn plek, waar ik kan ontdekken wat ik wil

Dat betekent je studie en jezelf serieus nemen. Studeren vraagt naast motivatie ook om discipline, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, eigen initiatief, nieuwsgierigheid en enthousiasme. Deze week spreken we Nick Vinclair, 3e jaar student Crossmedia. Hij neemt ons mee in zijn wereld en verteld over zijn succes ervaringen op onze school.