Nieuwe podcast: Leren als een speer

Je hersenen zijn het meest complexe orgaan van je lichaam. Het bovenste deel van onze hersenen, de grote hersenen, bestaat uit twee delen, die als één geheel samenwerken. Ze zijn met elkaar verbonden door een dikke zenuwbaan. De linkerkant van onze hersenen is beter in analytische dingen zoals taal, rekenen, spraak, volgorde, details.

De rechterhelft, ook wel de creatieve kant genoemd (hoewel creativiteit juist voortkomt uit een goed gebruik van de combinatie links en rechts), is meer gespecialiseerd in beelden, kleur, muziek en ritme, (dag)dromen en patronen. Het interessante is nu dat als we onze beide hersenhelften goed samen gebruiken, ze elkaar versterken.

Je zou deze helft dus moeten ontwikkelen, zodat je beter en sneller kunt leren. Mind mapping is een techniek om dat te bevorderen. Het is een techniek waarmee je informatie samenvat in een overzichtelijk patroon. Een mindmap biedt een volledige structuur waardoor je overzicht houdt van het geheel en hoe alle feiten in een grotere structuur passen.

Kortom: als we effectiever willen leren zullen we ons hele brein beter moeten benutten. Zeker nu we zoveel thuis werken en minder op school zijn. Veel afleiding om je heen zouden ervoor kunnen zorgen dat je soms problemen hebt met je concentratie. Ons brein ziet er hetzelfde uit als een mindmap. Uitlopers van de neutronen, de dendrieten, maken verbindingen met de dendrieten van andere neutronen. Door de dendrieten loopt een elektrisch stroompje. Dat zorgt voor een chemische reactie tussen de chemicaliën of neurotransmitters, die in de spleet zitten tussen de dendrieten. Die chemische reactie tussen de neurotransmitters zorgt ervoor dat er een stroompje gaat lopen in het andere dendrietje. Zo wordt informatie overgedragen.

In onze hersenen hebben we ontzettend veel neuronen of hersencellen: wel 100 miljard. Eén hersencel kan met duizenden andere verbindingen maken. Er zijn dus een aantal handige trucjes om beter tot leren te komen of eigenlijk, je hersenen beter te gebruiken. Dat is best handig toch? Een leuk boekje wat daarbij helpt is Leer als een speer van Jan-Willem van den Brandhof. Hierin straan leuke tips en kan je meer lezen.

Nieuwe podcast: Leren als een speer

Ook dit jaar zijn we van plan weer een aantal leuke en interesante podcasts te maken. De eerste staat in het teken van “Leren als een speer”. Wat kan daarbij helpen en hoe werkt het eigenlijk. Verder bespreken we in deze aflevering wat we dit jaar allemaal gaan doen.